Behandla och lindra klimakteriet

Det finns en mängd olika sätt att behandla och lindra de besvär som klimakteriet kan föra med sig. Många av de behandlingar, kosttillskott samt mediciner som kan användas är baserad på någon form av hormonbehandling eller för att stimulera östrogennivåer. Alternativa typer av behandling som akupunktur kan även användas med viss lindrande effekt. Avslappningsövningar och regelbunden motion kan även ha en lindrande inverkan på symtom och besvär. Även naturläkemedel kan användas för att behandla klimakteriebesvär.

Det finns många sätt att slippa besvären

Det finns ingen anledning att lida, det finns många sätt att hantera besvären!

Råd och tips på egenvård
Det finns många bra tips för egenvård för att förebygga och lindra besvär i samband klimakteriet.

 • Svala kläder och gärna i flera lager. Svala kläder gör det lättare att hantera om man känner sig för varm. Om man plötsligt får en värmeattack kan man ta av sig ett lager.
 • Regelbunden motion och avslappningsövningar kan lindra samt motverka besvär som svettningar och värmevallningar
 • Det är bra att äta mat som naturligt innehåller östrogen som sojaprodukter och växter med gröna blad
  Att sluta röka är att rekommendera, rökning bidrar till att bryta ned östrogen.
 • Kaffe, te, starka kryddor samt alkohol kan öka problem med värmevallningar. Det är därför bra att minska konsumtionen av dessa.
 • Ta hand om huden. Om huden runt underlivet blir torr och ömtålig hjälper det att smörja in den med neutral oparfyrmerad olja morgon och kväll.

Hormonbehandlingar
Hormonbaserade behandlingar är ofta baserade på östrogen eller progesteron. De kan komma i många former och varianter. Vanliga typer är tabletter, plåster samt gel. Hormonbehandlingar kan användas för att tillföra hela kroppen hormoner, ofta östrogen, i en den lägsta möjliga dos som är effektiv. Man kan även välja att bara behandla en del av kroppen med hormoner, detta kallas för lokal behandling. När man behandlar en del av kroppen är det i första hand för problem i underlivet. I de flesta fall baserar man behandlingen på ett hormon, detta är vanligen östrogen. Det går att använda sig av mer än ett typ av hormon, detta brukar det kallas för kombinationsbehandling. I denna typ av kur använder man sig av både östrogen och progesteron. Behandlingar med hormoner är receptbelagda och utformas i samråd med vårdcentral läkare. De är mycket effektiva för att lindra klimakteriebesvär. Det finns dock en mängd potentiella biverkningar, dessa varierar dock med hur höga doser samt hur intensiv behandlingen är. Vanligt förekommande biverkningar är:

 • Spänningar i bröstet
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Man kan känna sig svullen
 • Påverkan på humöret, som lätt att bli irriterad

Biverkningarna är tillfälliga och brukar försvinna inom en period på ungefär tre månader. De effekter av hormonbehandlingar som påverkar humöret är relaterade till progesteron, och kan ibland behövas justeras. Det är viktigt att inte undergå behandling för länge, fem år räknas som den längsta tiden det är att rekommendera. De risker som finns med en behandling längre än fem år är en liten ökning för att drabbas av bröstcancer samt en aningen ökad risk att drabbas av blodpropp. En behandling med enbart östrogen för länge ger ökad risk för livmoderscancer.

Naturläkemedel
För skonsam lindring av klimakteriebesvär är det värt att prova naturläkemedel som ett första steg. De finns i många olika former kan användas för att lindra milda till måttliga besvär relaterade till klimakteriet. De är receptfria och har inga eller mycket milda biverkningar.